background

in memoriam Maresi de Monchy

In memoriam

Maresi de Monchy

Lid van verdienste van de Nederlandse Orde van Grafologen

Op 27 mei 2020 is Maresi op 84 jarige leeftijd overleden.
We zullen haar hartelijke, wijze en vriendelijke aanwezigheid missen. Maar wat is ze lang met ons meegelopen. 

Maresi werd grafoloog in hart en nieren.
Via de lessen van Cor Haenen-van der Hout (studie van kinderhandschriften) belandde ze met veel enthousiasme in de grafologie. Haar methode: ‘Tussen de lijnen’, was een verdieping van de door mw. Haenen en dhr. Kerkhoff gebruikte methode. Kiyo Fujiki en de onlangs overleden prof. Lievens waren mede-auteurs. Hoewel het woord ‘Quick Scan’ nog niet in gebruik was, stond Maresi bekend om haar snelle, rake eerste duiding van een handschrift.
De internationale wereld van grafologen kende en waardeerde Maresi door de vele contacten en ontmoetingen op buitenlandse congressen waar zij ook voordrachten hield.
Haar doctoraal Psychologie sloot zij in 2009 af met een vergelijkend onderzoek tussen psychologische en grafologische selectiemethodes.
Voordrachten hadden als thema: fobieën in het handschrift, afweermechanismen in het schrift en de vraag of intelligentie te zien is in het handschrift.
Maresi deed veel bestuurswerk, eerst bij de Nederlandse Vereniging voor Grafologie en Schriftexpertise, later bij de Nederlandse Orde van Grafologen. Ook zette zij zich in voor de opleiding grafologie.

Wij hebben Maresi gekend als iemand bij wie het glas altijd half vol bleef. We zullen haar vooral missen omdat ze een betrokken, liefdevolle, intelligente, moedige en onafhankelijke vrouw was. Haar warmte, doorzetten en liefde voor de grafologie zal een voorbeeld blijven. Laten wij haar werk voortzetten!


Den Bosch, april 2017 (foto's van Krisztina Toth - write2meetyou.nl)

Share On
Annemiek van de Velde