background

Wat is grafologie of schriftpsychologie?

Grafologie of schriftpsychologie is de studie van het karakter door middel van het analyseren van het handschrift. Dit gebeurt door een gediplomeerd grafoloog (=erkend grafoloog, d.w.z. in het bezit van het officiële diploma van de NOG).

Een grafoloog kan in iemands handschrift kenmerkende gedrag- en karaktereigenschappen aflezen. Het is dan ook een prachtig middel om jezelf en anderen beter te leren kennen. Elk handschrift is uniek, zoals elk mens uniek is in zijn persoonlijkheid, zijn manier van bewegen, zijn mimiek en zijn manier van communiceren. Hoe vaak komt het niet voor dat de persoon herkend wordt aan de hand van zijn handschrift op de enveloppe!

Schrijven is bewegen. Onze manier van bewegen wordt mede bepaald door onze emoties, gevoelens en stemmingen. Omdat ons handschrift het resultaat is van de samenwerking van hersenen en handen is die persoonlijke beweging ook terug te vinden in het schrift. Als u gestrest of kwaad bent zal uw schrift er anders uit zien.

Een getrainde grafoloog zal aan de hand van iemands handschrift onder andere uitspraken kunnen doen over de manier van denken, de mate van zelfvertrouwen, ambitie en doelgerichtheid, wilskracht, stabiliteit, tact en enthousiasme etc.

De grafoloog onderzoekt een handschrift op schriftkenmerken zoals bijvoorbeeld: druk, hellingshoek, woordafstand, grootte etc., die pas wanneer ze in het totaalbeeld van de analyse geplaatst worden, een beeld geven van het karakter van de schrijver.

De manier waarop de schrijver in het leven staat, is te vergelijken met de wijze waarop hij het blanco (én ongelinieerd) blad "in gebruik neemt".