background

Wat is grafologie of schriftpsychologie?

Grafologie of schriftpsychologie is de studie van karakter en gedrag van de mens door middel van het analyseren van diens handschrift. Dit gebeurt door een gediplomeerd grafoloog (=erkend grafoloog, d.w.z. in het bezit van het officiƫle diploma van de NOG).

Een grafoloog/schriftpsycholoog kan in iemands handschrift kenmerkende gedrags- en karaktereigenschappen aflezen. Het is dan ook een prachtig middel om jezelf en anderen beter te leren kennen. Elk handschrift is uniek, zoals elk mens uniek is in persoonlijkheid, manier van bewegen, mimiek en manier van communiceren.

Schrijven is een door de hersenen gestuurde beweging. Emoties, gevoelens en stemmingen hebben invloed op de manier van bewegen. Daarom zijn deze omstandigheden terug te vinden in het persoonlijke handschrift. Ben je gestrest of kwaad, dan zal het handschrift er anders uitzien. Ook het gebruikte schrijfmateriaal kan van invloed zijn (potlood/balpen/fineliner/vulpen).

Een getrainde grafoloog/schriftpsycholoog zal aan de hand van iemands handschrift onder andere uitspraken kunnen doen over de manier van denken, de mate van zelfvertrouwen, stressbestendigheid, ambitie en doelgerichtheid, wilskracht, stabiliteit, tact en enthousiasme etc.