background

Nieuws

23 Januari: National Handwriting Day
20 december 2013

23 Januari: National Handwriting Day

Op 23 januari wordt sinds 1983 jaarlijks in de Verenigde Staten de geboortedag herdacht van John Hancock. Hij was de man, die als eerste op 4 juli 1776 zijn handtekening zette onder de Onafhankelijkheidsverklaring
Is op tablet geschreven handschrift te analyseren?
23 september 2013

Is op tablet geschreven handschrift te analyseren?

In het kader van haar masterstudie aan de Hogeschool voor Kunsten (Editorial Design) stelde Marije Holwerda zich deze vraag in haar afstudeeressay “Handwriting in the Digital Area” (2013, 27 blz.). Zij benaderde het Platform Handschriftontwikkeling om informatie. Dit leidde tot een boeiende, uitge-breide mailcorrespondentie, eindigend met “cum laude”. Als onderdeel van haar essay heeft zij een onderzoek opgenomen; vier NOG-leden hebben er spontaan hun medewerking aan verleend. In deze bijdrage wordt een indruk van het onderzoek geschetst. Hierbij is dankbaar gebruikgemaakt van de genoemde correspondentie en de essay van Marije.
Handschrift: ontwikkeling – verandering - veroudering - Aging – ouder worden – ook in het handschrift
18 juni 2013

Handschrift: ontwikkeling – verandering - veroudering - Aging – ouder worden – ook in het handschrift

Aging – ouder worden – ook in het handschrift In een gesprek vroeg een ouder persoon zich af, of klein schrift vooral bij oude(re) mensen voorkomt. Hij merkte dit bij zichzelf op en had de indruk dat zich dit met de leeftijd had ontwikkeld. Deze opmerking en persoonlijke ervaring leidde tot het raadplegen van enige grafologische werken. In de zo verkregen informatie is een ordening aangebracht, waarbij de vetgedrukte koppen de titelwoorden volgen. Daarna volgt een aantal handschriftaspecten. De bedoeling van dit artikel is om de bovenvermelde titel meer invulling te geven. En ons weer te verbazen over het wonder van het handschrift!